Acerca de

JÄSENILLE
Säännöt
Yhdistyksen nimi, kotipaikka, toiminta-alue, tarkoitus ja toimintamuodot
1 §
Yhdistyksen nimi on Turun Urheilutoimittajien Kerho ry ja kotipaikka Turun kaupunki. Yhdistyksen kieli on suomi. Näissä säännöissä yhdistyksestä käytetään nimeä yhdistys.
Yhdistyksen toiminta-alue on Varsinais-Suomi, ja se kuuluu jäsenenä Urheilutoimittajain Liittoon.
2 §
Yhdistyksen tarkoituksena on olla toiminta-alueen aktiivinen toimija, joka edistää ja vaalii urheilukulttuuria. Yhdistys toimii jäsenistön yhdyssiteenä, kehittää sen ammattitaitoa sekä tukee ja edesauttaa toiminta-alueen urheilun kehitystä.
3 §
Tarkoituksensa toteuttamiseksi kerho:
1. toimii sitoutumattomana, voittoa tavoittelemattomana yleishyödyllisenä yhteisönä säännöistä ilmenevällä yhdistyslain mahdollistamalla tavalla
2. luo ja ylläpitää monialaista verkostoa toiminta-alueellaan
3. edesauttaa toimijoiden pääsemistä alalle
4. ylläpitää ja kehittää jäsenistön ammattitaitoa
5. vaalii urheilukulttuurin perinteitä
6. tarjoaa etuja jäsenistölle
7. voi myöntää stipendejä
8. voi harjoittaa tiedotus-, kustannus- ja julkaisutoimintaa
Yhdistys voi hankkia varoja toimintaansa harjoittamalla ravintola-, kahvila- tai kioskiliikettä, järjestämällä huvitilaisuuksia, ottamalla vastaan avustuksia, lahjoituksia ja testamentteja sekä järjestämällä keräyksiä ja arpajaisia. Yhdistys voi välittää jäsenilleen voittoa tavoittelematta liikuntavälineitä ja -varusteita sekä liikunta-alan kirjallisuutta ja muita julkaisuja ja tallenteita.
Yhdistys voi omistaa ja hallita toimintaansa varten tarpeellista irtainta ja kiinteää omaisuutta sekä harjoittaa välittömästi tarkoituksensa toteuttamiseen liittyvää tai taloudellisesti vähäarvoista elinkeinotoimintaa.
Yhdistyksen jäsenet ja jäsenmaksu
4 §
Yhdistyksen varsinaisia jäseniä voivat olla henkilöt, jotka tuottavat urheilusisältöjä ja urheiluviestintää sekä edistävät urheilukulttuuria ja -journalismia. Yhdistyksen hallitus hyväksyy jäseneksi kirjallisen hakemuksen perusteella.
Yhdistyksen kokous voi hallituksen esityksestä kutsua vapaajäseniä, kunniajäseniä sekä kunniapuheenjohtajan. Viimeksi mainitulla paikalla voi olla vain yksi henkilö kerrallaan. Vapaajäseneksi voidaan kutsua yhdistyksen jäsen, joka on ollut jäsenenä vähintään 20 vuotta ja suorittanut jäsenmaksunsa tältä ajalta. Kunniajäseneksi voidaan kutsua yhdistyksen jäsen, joka urheilutoimittajan työssä tai muuten on toiminut erittäin ansiokkaasti yhdistyksen tai urheilutoimittajatyön hyväksi. Vapaa- ja kunniajäsenillä sekä kunniapuheenjohtajalla on yhdistyksen kokouksissa puhe- ja äänioikeus.
Jäsen voi erota yhdistyksestä tekemällä siitä lain mukaisen ilmoituksen. Eroaminen tulee voimaan heti, kun hallitus on käsitellyt ja hyväksynyt eroamisilmoituksen.
Hallitus voi erottaa jäsenen, jos tämä ei täytä näiden sääntöjen mukaisia velvollisuuksiaan, toimii vastoin yhdistyksen sääntöjä tai tarkoitusta tai menettelyllään huomattavasti vahingoittaa yhdistystä tai jättää jäsenmaksunsa maksamatta. Ennen erottamispäätöstä hallituksen on kuultava kyseistä jäsentä paitsi, milloin kyseessä on jäsenmaksun maksamatta jättäminen.
Erottamispäätös tulee voimaan heti ja sen katsotaan tulleen asianomaisen tietoon viisi (5) päivää sen jälkeen, kun päätös on lähetetty hänelle kirjatussa kirjeessä. Päätös voidaan antaa todisteellisesti tiedoksi myös muulla tavalla, jolloin päätös on tullut tietoon tiedoksiantohetkellä.
5 §
Varsinaisten jäsenten on maksettava yhdistyksen kokouksen vuosittain vahvistama jäsenmaksu kunakin vuonna viimeistään 31. tammikuuta.
Jäsen katsotaan eronneeksi, jos hän on jättänyt kuusi (6) kuukautta sitten erääntyneen jäsenmaksun maksamatta.
Yhdistyksen hallituksella on mahdollisuus rangaista jäsentä, joka rikkoo toiminnallaan urheilun eettisiä periaatteita.
Vapaa- ja kunniajäsenet sekä kunniapuheenjohtaja ovat vapautetut jäsenmaksusta.
Toimielimet
6 §
Yhdistyksen toimielimet ovat yhdistyksen kokous ja hallitus. Hallitus voi lisäksi asettaa alaisuudessaan toimivia jaostoja ja työryhmiä sekä päättää niiden tehtävistä ja toimivallasta.
7 §
Päätäntävalta yhdistyksessä on sen kokouksella. Yhdistyksen kokous pidetään maalis-huhtikuussa.
Kokouksessa
1. todetaan kokouksen laillisuus
2. valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi (2) pöytäkirjan tarkastajaa ja kaksi (2) ääntenlaskijaa
3. esitetään yhdistyksen toimintakertomus, tilinpäätös ja toiminnantarkastajien niistä antama
tarkastuskertomus sekä päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta
4. päätetään vastuuvapauden myöntämisestä yhdistyksen hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille
5. päätetään seuraavan vuoden jäsenmaksun suuruus
6. päätetään toiminnantarkastajille maksettavista palkkioista
7. vahvistetaan seuraavan vuoden toiminta- ja taloussuunnitelma
8. valitaan hallituksen puheenjohtaja seuraavaksi kaksivuotiskaudeksi ja hallituksen muut jäsenet
seuraavaksi kaksivuotiskaudeksi erovuoroisten tilalle
9. valitaan vähintään yksi (1) toiminnantarkastaja ja yksi (1) varatoiminnantarkastaja
10. käsitellään muut esityslistalla olevat yhdistyksen hallituksen tai jäsenten 7. pykälän mukaisesti
esittämät asiat.
Asiat, jotka yhdistyksen jäsen haluaa käsiteltäväksi yhdistyksen kokouksessa, on esitettävä kirjallisesti hallitukselle helmikuun 15. päivään mennessä.
8 §
Yhdistyksen ylimääräinen kokous pidetään yhdistyksen kokouksen päätöksellä tai milloin hallitus pitää sitä tarpeellisena taikka vähintään yksi kymmenesosa (1/10) yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä kirjallisesti vaatii hallitukselta määrätyn asian käsittelemistä varten. Kokous on tällöin kutsuttava koolle yhden (1) kuukauden kuluessa vaatimuksen esittämisestä.
9 §
Yhdistyksen kokouksessa on äänioikeus yhdistyksen jäsenmaksuvelvollisuutensa määräaikaan mennessä suorittaneella varsinaisella jäsenellä sekä vapaa- ja kunniajäsenillä ja kunniapuheenjohtajalla.
Kullakin äänioikeutetulla jäsenellä on yksi (1) ääni.
10 §
Yhdistyksen kokouksissa ja muissa toimielimissä asiat ratkaistaan yksinkertaisella äänten enemmistöllä, ellei näissä säännöissä toisin määrätä.
Vaaleissa tulevat valituiksi eniten ääniä saaneet. Äänten mennessä tasan vaali ja suljettu äänestys ratkaistaan arvalla, muissa tapauksissa päätökseksi tulee se mielipide, jonka puolesta kokouksen puheenjohtaja on äänestänyt.
11 §
Hallituksen on lähetettävä kutsu ja esityslista yhdistyksen kokoukseen jäsenille kirjallisesti vähintään neljätoista (14) vuorokautta ennen kokousta. Kokouskutsussa on otettava huomioon yhdistyslain 24§:n määräykset.
Hallitus
12 §
Hallitukseen kuuluu puheenjohtaja ja kahdeksan (8) jäsentä, jotka valitsee yhdistyksen syyskokous.
Hallituksen jäsenten toimikausi on kaksi (2) vuotta.
Hallituksen varsinaisista jäsenistä on puolet vuosittain erovuoroisia. Ensimmäisellä kerralla erovuoroiset määrätään arvalla.
Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan ja sihteerin.
Hallitus määrittää jäsentensä työnjaon, valitsee jaostot ja työryhmät sekä ottaa ja erottaa yhdistyksen toimihenkilöt.
Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen ollessaan estyneenä varapuheenjohtajan kutsusta sekä, jos vähintään neljä (4) hallituksen jäsentä sitä heiltä kirjallisesti vaatii. Hallituksen kokous on päätösvaltainen, jos puheenjohtajan tai varapuheenjohtajan lisäksi paikalla on vähintään neljä (4) jäsentä.
Hallituksen kokouksessaan käsittelemät asiat ratkaistaan yksinkertaisella äänten enemmistöllä.
Vaaleissa tulevat valituiksi eniten ääniä saaneet. Äänten mennessä tasan vaali ja suljettu äänestys ratkaistaan arvalla, muissa asioissa päätökseksi tulee se mielipide, johon kokouksen puheenjohtaja on yhtynyt.
13 §
Hallitus toimii yhdistyksen toimeenpanevana elimenä, hoitaa yhdistyksen asioita lain, näiden sääntöjen
ja yhdistyksen kokouksen päätösten mukaisesti sekä edustaa yhdistystä.
Erityisesti hallituksen tehtäviin kuuluu
1. kutsua koolle yhdistyksen kokoukset ja valmistella niille kuuluvat asiat
2. hoitaa yhdistyksen asiat ja tarvittaessa ylläpitää yhdistyksen toimitilaa
3. hyväksyä ja erottaa yhdistyksen jäsenet ja pitää niistä luetteloa
4. valita tarpeelliset jaostot ja työryhmät sekä muu luottamushenkilöstö sekä päättää niiden tehtävistä ja
valtuuksista
5. ottaa ja erottaa yhdistyksen toimihenkilöt
6. vastata yhdistyksen kehitys- ja muiden suunnitelmien laatimisesta ja toteuttamisesta
7. valita yhdistyksen edustajat niiden yhteisöjen ja järjestöjen kokouksiin ja toimielimiin, joihin yhdistys
kuuluu tai joissa sillä on edustus sekä muihin tarpeellisiksi katsomiinsa toimikuntiin ja tilaisuuksiin
8. hoitaa yhdistyksen taloutta ja omaisuutta sekä sitä koskevaa tilinpitoa sekä laatia toiminta- ja
taloussuunnitelma sekä toimintakertomus
Nimenkirjoittajat
14 §
Hallituksen puheenjohtajalla on oikeus kirjoittaa yhdistyksen nimi. Lisäksi oikeus on varapuheenjohtajalla yhdessä hallituksen siihen nimeämän henkilön kanssa.
Yhdistyksen tilit ja niiden tarkastus
15 §
Yhdistyksen tilivuosi on kalenterivuosi.
Tilit on jätettävä yhdistyksen toimintakertomuksen ja muiden asiakirjojen kanssa toiminnantarkastajille vähintään kolmekymmentä (30) päivää ennen yhdistyksen kokousta. Toiminnantarkastajien on annettava toiminnantarkastuskertomus hallitukselle vähintään neljätoista (14) päivää ennen kokousta.
Sääntöjen muutos ja yhdistyksen purkaminen
16 §
Näitä sääntöjä voidaan muuttaa, mikäli vähintään kaksi kolmasosaa (2/3) yhdistyksen kokouksessa annetuista äänistä sitä kannattaa.
Yhdistyksen purkamista koskeva päätös on tehtävä kahdessa vähintään yhden (1) kuukauden väliajoin pidettävässä yhdistyksen kokouksessa. Päätös tulee hyväksytyksi, jos sitä molemmissa kokouksissa on kannattanut vähintään kaksi kolmasosaa (2/3) kokouksessa annetuista äänistä.
17 §
Jos yhdistys on päätetty purkaa, on sen varat luovutettava viimeisen purkamispäätöksen tehneen yhdistyksen kokouksen päättämällä tavalla liikunnan ja urheilun edistämiseen Varsinais-Suomessa.
18 §
Muuten noudatetaan voimassa olevaa yhdistyslakia.